Időpontfoglalás

FETAPHON
home-monitoring rendszer

Kalkulátorok


http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Orvosoknak

Tisztelt Kollégák!

Az alábbiakban szakmai tárgyú anyagokat helyeztem el letöltés céljára. Remélem találtok közötte hasznos dolgokat. Elindítottam egy szakmai blogot is, hátha valaki olvassa.


Szakmai blog


A Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Ultrahang Társaság legutóbbi közgyűlésén az első trimeszteri Down-kór szűréssel kapcsolatban az alábbiakat határozta:

" 2. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelő kombinált szűrővizsgálat alkalmazását a Társaság csak abban az esetben tartja elfogadhatónak, ha az alábbi feltételek biztosítottak:

A vizsgálatot FMF licensszel www.fetalmedicine.com rendelkező szakember végzi. Az engedély megszerzéséhez szükséges megfelelő ultrahangkészülék rendelkezésre áll.  A Quality kontroll biztosított.  Az ultrahangvizsgálathoz szükséges idő (20-30 perc) biztosított. Kiszűrt esetek további ellátása (szerződés prenatalis diagnosztikai központtal) biztosított.  Részletes felvilágosítás (szűrés lényege, menete, hatásfoka, kiszűrt esetek ellátásának helye,  módja), beleegyező nyilatkozat aláíratása megtörtént.  Írásbeli megállapodás (szerződés) van a biokémiai vizsgálatot végzőkkel, s a felelősség megoszlása tisztázott. 

5., A Társaság a 2003-as Egri Közgyűlésen határozatba foglalta:

„A MSZNUT 2004. január 1-től ajánlja, az I. ultrahang-szűrővizsgálat során a „magzati tarkóredő” (nuchal translucency, NT) mérését. Ezt nyugalmi állapotban, a mid-sagittalis metszetben, a nyakszögletben, az echomentes sáv belső-belső széle között kell végezni. A 3 mm-nél kisebb érték esetén zárójelben célszerű feltüntetni, hogy „normális érték”, míg 3 mm, vagy annál nagyobb érték esetén a zárójelbe a „Prenatalis Diagnosztikai Központban konzultáció indokolt” szöveget ajánljuk írni”.

A Társaság által kiadott „A, B, C jártassági vizsgák” megszerzésekor az FMF által előírt szigorú vizsgálati kritériumok még nem voltak ismertek. Így a hagyományos jártassági vizsgával rendelkezők által mért NT értékek a kombinált szűréshez használt kockázatbecsléshez nem használhatók fel. A tizedes pontosságú mérés az FMF vizsgával nem rendelkezőktől nem várható  el, elegendő a „3 mm alatt (norm.), vagy a 3 mm fölött” megjelölés feltüntetése. "

A MSzNUT 35. körlevelének teljes szövege itt letölthető.

A lista, hogy mely vizsgáló orvosok szerezték már meg a szükséges FMF akkreditációt,  itt letölthető. ("Hungary" kiválasztásakor megjelenik a lista)

Felhívnám a tisztelt kollégák figyelmét, hogy Magzati Diagnosztikai Központunkban minden Down-kór szűrést végző szülész-nőgyógyász már megszerezte a szükséges FMF akkreditációt (Dr. Kisfalvy István, Dr. Harsányi Lehel, Dr. Kondér Béla, Dr. Tidrenczel Zsolt, Dr. Timmermann Gábor). Intézetünkbe beutaló nélkül küldhetitek a pácienseket komplex szűrésre.

Bejegyzés dátuma: 2009.11.20.


Szülészeti tárgyú hasznos anyagok:

Nőgyógyászati tárgyú hasznos anyagok:

 

Ultrahangos tárgyú anyagok:

Ingyenes ultrahangos előadások a neten

Egyéb hasznos orvosi anyagok: