Időpontfoglalás

FETAPHON
home-monitoring rendszer

Kalkulátorok


http://genium-med.hu/


 
Bejelentkezés
 
Azonosító:  
Jelszó:  
 
  Regisztráció >

Fetaphon

Milyen esetekben ajánljuk a Fetaphon használatát?
A Fetaphon története
CTG kislexikon
Gyakori kérdések a Fetaphonnal kapcsolatban
Fetaphon készülék bérlés

BabyCTG

Mi a Fetaphon home-monitoring rendszer?

A Fetaphon egy új technológiájú orvosi műszer, ún. távgyógyászati vagy telemedicinás eszköz, amely segítségével a kismama akár otthon, önállóan is el tudja végezni a szükséges CTG vizsgálatot, mivel használata igen egyszerű és nagymértékben automatizált! Ezáltal az eszköz új lehetőséget nyújt a terhesgondozásban és a terhesség utolsó hónapjaiban végzendő CTG/NST szűrővizsgálatokban. Használata teljesen biztonságos; semmiféle fájdalommal vagy veszéllyel nem jár.

A Fetaphon készülék (a hagyományos CTG készülékhez hasonlóan) regisztrálja:
- a magzat szívfrekvenciáját,
- az anyai méh izomzatának aktivitását,
- és a kismama által jelzett magzatmozgásokat. Ezek a fontos adatok megjelennek a CTG regisztrátumon.

A Fetaphonnal végzett vizsgálat során a kismama két vizsgálófejet rögzít a hasára gumipántok segítségével. Vizsgálat közben egy kézben tartott nyomógomb segítségével jelzi a magzatmozgásokat. A vizsgálat akkor adja a legtöbb információt, amikor a magzat ébren van és élénk. Ezért igyekeznek ilyenkor felébreszteni a magzatot valamilyen módszerrel (pl. hanggal, mozgatással). A vizsgálat során szükség lehet méhösszehúzódás kiváltására; erre is különböző módszerek állnak rendelkezésre. A mérés során két vizsgálófej használandó Az egyik vizsgálófej a magzati szívműködés vételére alkalmas. A Fetaphonnál ezt a vizsgálófejet egy kis szív jelöli. Ez a vizsgálófej kiszűri és felerősíti a magzat szívhangjait, így az tisztán kivehető.

A hagyományos CTG-készülékekkel szemben a Fetaphon nem bocsát ki ultrahangot, tehát sem a kismamát, sem a magzatot nem éri ultrahang-sugárzás! Ez azért lényeges, mert megjelentek adatok, miszerint a túl gyakori UH sugárzásnak egészségkárosító hatása lehet a magzatra. Ezért igyekeznek kerülni a felesleges ultrahang vizsgálatokat, és ezért nem lehet szakember felügyelete nélkül alkalmazni hagyományos működésű, ultrahangot kibocsátó CTG-készülékeket sem.

A Fetaphon másik vizsgálófeje a méh aktivitását, a méh izom-összehúzódásait ("fájás- tevékenységet") érzékelő vizsgálófej, ún. Toco-fej. Ez egy mechanikus nyomásmérő, amely a hasfalon keresztül érzékeli a méh izomzatának feszülését, és mutatja annak erősségét is. A Fetaphonnál ezt a vizsgálófejet T-vel jelöljük.

A magzatmozgásokat pedig a kismama a készülék nyomógombjával jelzi.

A Fetaphon a vizsgálat során mért adatokat tömöríti és tárolja egészen addig, amíg elektromos hálózatra nem csatlakoztatják a készüléket (akkumulátorainak feltöltése érdekében). Ilyenkor a készülék egyszerre töltődik és automatikusan, egy beépített GSM modemen keresztül elküldi az adatokat a számítógépes központba.
A szülészorvos az interneten keresztül, személyes belépési kódjával hozzáfér az adatokhoz és látja a mért adatokat. Az internetes kezelői felület nagyon biztonságos; az adatokhoz kizárólag az arra jogosult kezelőorvos férhet hozzá, aki viszont bárhol elvégezheti a kiértékelést és elküldheti a kismamának a vizsgálat eredményeit, illetve a további orvosi utasításokat!<< vissza